top of page
Moriaen Yvonne consult-6.jpg

adviezen

Voeding

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. ‘Eten voor twee’ is niet nodig. Afvallen tijdens de zwangerschap of borstvoeding periode is onverstandig. In het vetweefsel van het lichaam worden namelijk schadelijke stoffen opgeslagen die door lijnen kunnen vrijkomen.

Verse groenten en fruit zijn belangrijke leveranciers van vitaminen, mineralen en vezels. Aardappelen, volkorenbrood, rijst en pasta zijn belangrijke energiebronnen. Melk, kaas, eieren, vlees, kip en vis zijn belangrijk voor de calcium- en eiwitbehoeften van het groeiende kind en de moeder zelf. Halvarine, boter en margarine voorzien in de behoefte van vitamine A en D.

Wees zuinig met suiker en snoep niet overmatig.

 

Bij het voedingscentrum www.voedingscentrum.nl kun je informatie vinden over gezonde voeding in de zwangerschap. Ook heeft het voedingscentrum een gratis app die je kan ondersteunen bij het kiezen van goede voeding. Deze app heet zwangerschap.

Vitamine D

Vitamine D (calciferol) is eigenlijk geen echte vitamine. Het is een chemische stof die zich gedraagt als een hormoon. Vit D is belangrijk om gezond te blijven. Het speelt op allerlei plaatsen in het lichaam een rol. Bij kinderen is dit zelfs al vóór de geboorte van belang, bijvoorbeeld voor het krijgen van sterke botten en tanden. Het is voor moeder en kind belangrijk om voldoende vitamine D te hebben.


Hoe ontstaat vitamine D tekort?

Vitamine D wordt voor het grootste deel door het eigen lichaam gemaakt. De huid maakt als de zon schijnt, vitamine D aan: 15 minuten felle zon op gezicht en handen is bij een jonge, blanke huid al voldoende. Dit gebeurd alleen van mei tot en met september. In deze zomermaanden moet je dus een voorraadje aanleggen, waar je vervolgens de winter mee kan doorkomen. Vitamine D zit ook in vette vis (tonijn, makreel, sardines, zalm, haring, paling) eierdooier en margarine. Je moet regelmatig vis eten om de vitamine D voorraad op peil te houden.

 

Hoe kun je weten dat je vitamine D tekort hebt?

Tijdens de zwangerschap kijken we middels bloedonderzoek of je voldoende vitamine D hebt. 

 

Is extra vitamine D gebruiken wel veilig voor mijn ongeboren kind?

Ja, In Nederland beschouwt men 2000 IE per dag gedurende de hele zwangerschap als veilig en een goed vitamine D gehalte van groot belang voor moeder en kind.

 

Moet ik vitamine D blijven gebruiken?

Als er eenmaal een te kort aan vitamine D bij je is vastgesteld, zul je daar altijd op moeten blijven letten. Ook als je niet meer zwanger bent.

 

Calcium

 

Calcium is een mineraal dat nodig is voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Calcium helpt tegen botontkalking op latere leeftijd en is nodig voor een goede werking van de zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam. Calcium zit in groente, noten, peulvruchten melk, melkproducten en kaas. Als je weinig van deze producten eet of drinkt is de kans op een te kort aan calcium groot. Vitamine D stimuleert de opname van calcium in het lichaam. De aanbevolen hoeveelheid calcium voor zwangeren bedraagt 1000 mg (1 gram) per dag. Daarom is het belangrijk om na te gaan of je zoveel calcium per dag uit je voeding haalt. Lukt dat niet dan schrijven wij extra calcium voor.

Ben je van je eerste kindje te vroeg bevallen of heb je een hoge bloeddruk in een vorige zwangerschap gehad dan schrijven wij ook extra calcium voor. 1000 mg per dag.


Calcium top 15

lima bonen - boerenkool - avocado - spinazie - zalm - banaan - broccoli - bieten - meloen - tomaten - zoete aardappels - asperges - kool - yoghurt - noten

 

Is extra Calcium gebruiken wel veilig voor mijn ongeboren kind?

Ja, In Nederland beschouwt men 2500 mg (of 2.5 gram) per dag gedurende de hele zwangerschap als veilig en een goed Calcium gehalte van groot belang voor moeder en kind.

Toxoplasmose

Toxoplasmose is de naam van een parasiet die mensen kan infecteren. Meestal zijn er bij zo’n infectie geen ziekteverschijnselen. Als je deze ziekte hebt doorgemaakt, ook al heb je niets van de infectie gemerkt, dan kun je hem niet nog eens krijgen.

Wel is er een probleem als een vrouw tijdens een zwangerschap voor het eerst met de parasiet in aanraking komt. Dan kan deze infectieziekte nogal eens tot aangeboren afwijkingen bij het kind leiden.

Varkens, schapen en koeien kunnen met toxoplasmose besmet zijn. De toxoplasma-parasiet kan dan in het vlees aanwezig zijn. Door het eten van rauw of onvoldoende verhit vlees, kun je besmet worden.

Besmetting tijdens de zwangerschap kan gevolgen hebben voor het kind. Eet daarom geen halfrauwe rosbief, fricandeau of tartaar, filet américain of ossenworst. Andere vleeswaren zoals rauwe ham, rookvlees of salami kunnen geen kwaad omdat zij een speciale behandeling hebben ondergaan.

Verder is bekend dat in de ontlasting van jonge katten tijdelijk toxoplasma-parasieten kunnen zitten. Deze parasieten zijn pas na enkele dagen gerijpt en in staat om te infecteren. Een kattenbak die dagelijks verschoond wordt is dus nooit een probleem voor een zwangere. Ook onze omgeving (tuin, straat) kan via kattenuitwerpselen besmet zijn. Het is dus belangrijk om bij tuinwerk handschoenen te gebruiken en groente, vóór consumptie goed te wassen. Een infectie door direct contact met dieren is onwaarschijnlijk.

 

Adviezen

  • Eet tijdens de zwangerschap geen rauw of halfrauw vlees. Verhit al het vlees door en door! Goed gebraden of gestoofd vlees vormt geen enkel risico; ‘rood’ vlees wel!

  • Was alle groente goed.

  • Draag handschoenen als je in de tuin werkt.

  • Kom niet zelf aan de kattenbak, maar laat deze dagelijks door iemand anders schoonmaken.


Listeria

Zachte kazen die van rauwe melk zijn gemaakt, zoals Brie, Camembert en Roquefort, kunnen de Listeria- bacterie bevatten. Gezonde volwassenen worden hier zelden ziek van, maar een ongeboren baby is er wel gevoelig voor. Als de kaas van rauwe, niet-gepasteuriseerde melk is gemaakt, staat er meestal op de verpakking ‘au lait cru’.

Ook kan Listeria groeien in andere rauwe producten, zoals rauwe groente, kip, vis en vlees die lang in de koelkast bewaard worden. Bewaar deze dus zo kort mogelijk en koop ze liever vers. Listeria is niet bestand tegen verhitting door koken of bakken. Toebereide gerechten kun je dus wel gerust bewaren in de koelkast. Rauwe melk van de boerderij moet je voor gebruik koken.

Mondverzorging 

 

Tandvleesproblematiek is mogelijk een oorzaak om te vroeg te bevallen. Het gaat dan om ontstekingen van het tandvlees en het parodontium. De symptomen zijn roodheid, zwelling van het tandvlees en sneller bloeden bij tandenpoetsen. 

 

Oorzaken

De belangrijkste oorzaak van een tandvleesontsteking is tandplak. Tandplak verandert in tandsteen als het langer dan 72 uur op de tanden blijft zitten. Na enkele dagen treedt er een verandering van het tandvlees op en ontstaat er een bacteriële infectie.

Tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap neemt de doorbloeding van het tandvlees toe, waardoor er zich symptomen voordoen die op een ontsteking lijken. Het hoeft dus niet zo te zijn, maar het kán ook wel degelijk wijzen op een ontsteking. Het is nog niet duidelijk hoe tandvleesontstekingen een vroeggeboorte veroorzaakt.

 

Behandeling

Tandvleesontsteking kun je zelf goed behandelen door een goede mondhygiëne. Blijft je tandvlees na een week goede mondverzorging nog rood en gezwollen, of blijft je tandvlees bloeden, dan is het raadzaam om naar de tandarts te gaan. De tandarts (of een mondhygiëniste) kan kijken of je parodontitis hebt en hoe je het kunt verhelpen. Een vervelende bijkomstigheid is dat je ook zonder symptomen een parodontitis kan hebben. Je kunt besluiten om voor de zekerheid bij een mondhygiëniste je gebit te laten bekijken.

 

Wanneer

Het beste moment om te behandelen ligt tussen de 20 en 28 weken.

 

Conclusie

We mogen concluderen dat bij tandvleesproblematiek de kans op een vroeggeboorte hoger is, maar dat nog niet bekend is wat het onderliggende mechanisme is. Wil je hier meer over lezen:

www.allesoverhetgebit.nl

bottom of page