top of page
anticonceptie-moriaen.jpg

anticonceptie

anticonceptie

Hoe fijn is dat! Een spiraaltje plaatsen of laten verwijderen door ervaren verloskundigen. Ook kun je langskomen voor anticonceptieadvies. We merken dat vrouwen het fijn vinden om door ons begeleid te worden in hun keuze voor anticonceptie. We zijn vertrouwd met het geven van informatie en nemen de tijd voor je.

 

Je kunt de praktijk bellen om een afspraak te maken voor advies en informatie. Aan dit adviesgesprek zijn geen kosten verbonden. Wil je een afspraak voor het plaatsen van een spiraal dan vraagt de assistente naar je BSN nummer en je geboortedatum. Zo kan zij een recept voorschrijven. Het recept wordt dan naar de apotheek gestuurd. Jij kunt de factuur indienen bij je zorgverzekeraar. Zo is het anticonceptiemiddel van keuze dus altijd beschikbaar wanneer je voor je afspraak komt.

Verloskundigenpraktijk Made

Dus:

Bel de praktijk voor een afspraak voor het plaatsen van een spiraal

De assistente vraagt je geboortedatum, BSN nummer en heeft wat medische vragen.

Via de mail krijg je bericht van anticonceptieportaal.nl met een betalingslink

Zodra de spiraal is betaald wordt de spiraal naar de praktijk gestuurd

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de plaatsing van het spiraal. Kijk dit nog even na.

Anticonceptie

Een aantal weken tot maanden na de bevalling komt de menstruele cyclus weer op gang. Het verschilt per vrouw en hangt samen met het feit of je borst- of kunstvoeding geeft en hoe je natuurlijke cyclus is. De eisprong vindt plaats voordat je eerste menstruatie optreedt. Het moment van de eisprong is vooraf niet bekend, waardoor je niet weet wanneer je weer vruchtbaar bent.

 

Tijdens het afsluitende gesprek in het kraambed en op de nacontrole komt het onderwerp anticonceptie vaak ter sprake. We besteden aandacht aan de verschillende vormen van anticonceptie die er zijn. Samen zoeken we naar een voor jou fijne manier van anticonceptie. We kunnen eventueel een apart consult plannen op ons anticonceptiespreekuur.

 

We adviseren minimaal 12 weken na je bevalling het spiraal te laten plaatsen. Indien je niet eerder bevallen bent vindt de spiraalplaatsing bij voorkeur plaats tijdens de menstruatie, omdat dan de baarmoedermond een beetje open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing.

 

Je kunt kiezen tussen een hormoonvrije spiraal (koperspiraal) of een hormoonhoudend spiraal. Een groot voordeel van de spiralen is dat je voor langere periode niet meer hoeft te denken aan anticonceptie.

Hormoonvrije spiraal

Een koperspiraal is hormoonvrij. Dit spiraal geeft in de baarmoeder geleidelijk koper af. Het koper verlamt de zaadcellen en maakt deze inactief. De bevruchting kan hierdoor niet plaatsvinden. Daarnaast zorgt het koper ervoor dat een eicel zich niet in de baarmoederwand kan innestelen. Een koperspiraal kan ook gebruikt worden als nood-anticonceptiemiddel. Binnen 5 dagen na onveilige gemeenschap kan een koperspiraal geplaatst worden en een zwangerschap voorkomen.

Een koperspiraal is geschikt voor vrouwen die graag hun eigen cyclus behouden en de voorkeur hebben voor hormoonvrije anticonceptie. Een koperspiraal is minder geschikt als je minder of niet wil vloeien.

 

Hormoonhoudend spiraal

Een hormoonhoudend spiraal geeft geleidelijk hormoon af. In het spiraal zit één hormoon, namelijk progestageen. Dit hormoon zorgt ervoor dat het slijm aan het begin van je baarmoeder dikker wordt, waardoor zaadcellen hier minder goed doorheen kunnen komen. Daarnaast zorgt het ervoor dat een eitje zich niet kan nestelen in je baarmoeder, omdat het baarmoederslijmvlies niet opgebouwd wordt. Bij sommige vrouwen zorgt het hormoonhoudend spiraal voor onderdrukking van de eisprong.  In een hormoonspiraal zit veel minder hormoon dan in veel andere hormonale anticonceptiemiddelen. Een hormoonspiraal is geschikt als je voor langere periode niet aan anticonceptie wil denken. Een hormoonspiraal gaat vaak gepaard met minder bloedverlies tijdens de menstruatie of soms helemaal uitblijven van de menstruatie.

 

 

Plaatsing

De spiraal wordt bij ons op de praktijk geplaatst. In totaal duurt het consult ongeveer 30 minuten.

Met een inwendig onderzoek wordt de grootte van je baarmoeder bepaald met een dun stokje. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een speculum (eendenbek). Vervolgens wordt het spiraal geplaatst. De plaatsing kan gevoelig zijn. We adviseren daarom om een uur van tevoren pijnstilling in te nemen (paracetamol 2 tabletten van 500mg of naproxen 500mg). Tot slot worden de draadjes afgeknipt en het speculum weer verwijderd.

We nemen de belinstructies met je door en geven je de folder ‘Adviezen na spiraalplaatsing’ mee.

 

Kosten en vergoeding

Het plaatsen en verwijderen van een spiraal door een verloskundige wordt vergoed door de zorgverzekering. Bij aanvullende verzekering wordt soms ook het spiraal vergoed. Mogelijk betaal je wel eigen risico. Vraag dit alles van tevoren na bij de zorgverzekering. Tot 21 jaar worden de spiraal, het plaatsen en verwijderen van een spiraal vergoed vanuit de basisverzekering.

bottom of page