top of page
miskraam en bloedverlies.jpeg

miskraam

Miskraam

 

Een miskraam is het verlies van een jonge zwangerschap. Je zwangerschap stopt spontaan en ongewild. 

Bloedverlies

 

Bloedverlies tijdens de zwangerschap is altijd een reden om ons te bellen. Aan het begin van de zwangerschap komt bloedverlies geregeld voor. Het betekent niet meteen dat er een miskraam zal optreden. Uiteindelijk eindigt 1 op de 10 zwangerschappen in een miskraam.

Vaak is een bloeding het gevolg van een betere doorbloeding van je baarmoedermond. Zoals ook je tandvlees of je neus sneller bloedt tijdens de zwangerschap. Bloedverlies van je baarmoedermond is meestal gerelateerd aan vrijen of harde ontlasting maar kan ook spontaan optreden. In dit soort gevallen gaat het meestal om wat druppels rood, maar meestal bruin bloedverlies. Vaak neemt het ook weer snel af.

 

Miskraam

 

In ongeveer 1 op de 10 zwangerschappen stopt het vruchtje in de eerste zwangerschapsweken helaas met ontwikkelen. Dit is meestal voor de 12 weken zwangerschap. De oorzaak van een vroege miskraam is bijna altijd een aanlegstoornis. Het vruchtje is niet in orde en de natuur zorgt ervoor dat het vruchtje niet verder groeit en het lichaam de vroege zwangerschap afstoot. Je baarmoeder reageert met krampen en bloedverlies om het levenloze vruchtje af te stoten. Het is een natuurlijke maar ingrijpende gebeurtenis.

 

Dat een miskraam veroorzaakt wordt door lichamelijke inspanning of stress is een fabel, je kunt er zelf niets aan doen.

Als een miskraam spontaan begint neemt het bloedverlies in enkele dagen sterk toe. Vaak gaat dat gepaard met stolsels en krampende buikpijn. Het bloedverlies is ruimer dan een menstruatie. Als het weefsel en het vruchtje zijn geboren, zal de buikpijn snel minder worden. Het bloedverlies neemt geleidelijk af, in ongeveer een week tijd. Voor verlichting van de pijn kan paracetamol helpen (2x 500 mg per keer, maximaal 6 per dag).

 

Je miskraam afwachten

 

Wanneer op de echo blijkt dat het geen intacte zwangerschap is komt dit vaak onverwacht. Het best veel emoties met zich meebrengen. Het heeft soms tijd nodig om al die emoties te doorleven. We zullen steeds telefonisch contact met je houden om te horen hoe het met je gaat. In de meeste gevallen komt de miskraam spontaan op gang. Is dit niet het geval, dan kun je doorverwezen worden naar de gynaecoloog. De gynaecoloog bepaalt daarna in samenspraak met jou het te volgen beleid.

 

Gynaecoloog

 

Indien nodig verwijzen wij je door naar de gynaecoloog. Hij/Zij gaat een aantal opties met je bespreken. ​​

 

Een miskraam opwekken met behulp van medicijnen

Het is ook mogelijk een miskraam op te wekken met behulp van medicijnen. Het idee is om met de medicijnen het lichaam aan te sporen om het vruchtje te laten verliezen zoals bij een spontane miskraam. Dit gaat dan ook gepaard met buikpijn (krampen) en bloedverlies. Het opwekken gebeurt met een tweetal medicijnen. 

 

Curettage

Bij een curettage verwijdert de gynaecoloog via een dun buisje (vacuümcurettage) via de vagina en de baarmoedermond het zwangerschapsweefsel uit de baarmoeder. Dit is een kleine medische ingreep die ongeveer 10 tot 15 minuten duurt en vindt plaats in dagbehandeling. Je krijgt algehele narcose of een ruggenprik. Hierdoor merk je niets van de ingreep. Het weefsel dat weggehaald is bij de curettage, wordt door de patholoog nagekeken. Er wordt helaas zelden een oorzaak voor de miskraam gevonden.

Wanneer bellen 

 

Bij de volgende verschijnselen is het verstandig contact met ons op te nemen:

  • Bloedverlies meer dan een forse menstruatie.

  • Ruim bloedverlies. Een maandverband helemaal vol met bloed binnen een halfuur of langdurig bloedverlies

  • Toename in pijn of constante pijn.

  • Koorts (38 graden of meer).

  • Ongerustheid.

 

Lichamelijk en emotioneel herstel

 

Het lichamelijke herstel na een spontane miskraam of een curettage is meestal vlot. Gedurende één tot twee weken kan er nog wat bloedverlies of bruinige afscheiding zijn. Het is verstandig met gemeenschap (samenleving) te wachten tot het bloedverlies voorbij is. Hierna is het lichaam voldoende hersteld om weer opnieuw zwanger te worden. Het zwanger worden op zich wordt door een miskraam niet bemoeilijkt. Ook is het uit medisch oogpunt niet noodzakelijk een aantal maanden te wachten met opnieuw zwanger worden. De volgende menstruatie verschijnt na ongeveer zes weken, soms een paar weken eerder of later.

 

Veel vrouwen maken na een miskraam psychisch een moeilijke tijd door. De miskraam verandert plots je verwachting over de toekomst. Dat de zwangerschap vanaf het begin al niet in orde was en de miskraam dus een natuurlijke en logische oplossing is, is voor sommigen een troost. Dat neemt niet weg dat verdriet, schuldgevoelens, ongeloof, boosheid en een gevoel van leegte er ook mogen zijn. De vraag waarom het mis ging, houd je wellicht bezig.

Een miskraam is een natuurlijke oplossing voor iets wat fout ging tijdens de vele celdelingen.

 

Hoe je een miskraam beleefd hebt en hoe je je na de miskraam voelt, is heel persoonlijk. Het kan zijn dat je de gebeurtenis redelijk verstandelijk verwerkt, maar het kan net zo goed zijn dat je het er erg moeilijk mee hebt. Ook na een miskraam kun je spreken van een rouwproces: je hebt iets dierbaars verloren. Voor sommigen is dat vanaf het begin een persoontje in wording, voor anderen meer een toekomstverwachting. 

 

Het is moeilijk aan te geven hoe lang dit proces duurt. Sommige ouders doen er enkele maanden tot een half jaar over; bij anderen duurt het langer, soms meer dan een jaar. Voor de omgeving is het soms niet duidelijk wat je doormaakt. Opmerkingen als ‘volgende keer beter’ of ‘je bent nog jong’ helpen meestal niet, ook al zijn ze goed bedoeld. Ze doen immers geen recht aan wat je op dat moment voelt.

Omdat het verlies vaak voor de buitenwereld onzichtbaar is, kan het helpen te praten met anderen die hetzelfde hebben meegemaakt. Zij weten wat je doormaakt. Verschillen in beleving of snelheid van verwerken tussen man en vrouw kunnen een druk op de relatie geven; ook dan is het verstandig erover te praten, zowel met elkaar als met anderen.

Voor vaders is er een hele liefdevolle website met uitleg en informatie www.devergetenvader.nl

 

Vrouwen die na een miskraam opnieuw zwanger worden, zijn daar meestal blij mee, maar voelen zich vaak de eerste tijd ook onzeker en bang: zal het opnieuw mis gaan? Sommigen willen daarom de omgeving nog niet direct van de zwangerschap op de hoogte stellen. Gelukkig verloopt een volgende zwangerschap meestal goed, ook bij vrouwen die meer dan één miskraam hebben doorgemaakt.

Individuele coaching na een miskraam

 

Denk je dat je meer baat hebt om over je verdriet te praten in een persoonlijk gesprek dan is dat mogelijk met Merlijn de Boer Verloskundige en coach. Je kunt je aanmelden bij moriaencoaching.nl 

bottom of page