top of page
Moriaen 2-11.jpg

borstvoeding

borstvoeding.png

borstvoeding

Tijdens je zwangerschap heb je besloten om je baby borstvoeding te geven. We zullen een aantal aandachtspunten belichten.

Er is bij ouders vaak onzekerheid aan het begin van een borstvoedingsperiode. Dat is heel normaal. Je bent immers net bevallen. Misschien geef je voor het eerst borstvoeding. Je moet het nog leren en je baby natuurlijk ook. Maar ook als je al eens eerder gevoed hebt blijkt het nieuwe kind het toch weer anders te doen. De grootste zorg is vaak de hoeveelheid melk en de kwaliteit ervan. In de loop van je zwangerschap hebben we je geadviseerd een borstvoedingscursus te doen. Deze cursus zal je in ieder geval helpen de meest voorkomende onzekerheden weg te nemen.

Hoe gaat het na de bevalling

 

Meteen na de bevalling, wordt je baby bloot, goed toegedekt, tegen je aangelegd. Zo kunnen jullie rustig kennismaken. De meeste baby’s zoeken na de bevalling zelf de borst op. Als we dit zien, dan helpen wij of de kraamverzorgende je met het aanleggen van de baby. Het is het beste om binnen een uur na de bevalling je baby aan te leggen. Je mag dan zolang voeden als je wilt, mits je geen pijn voelt.

Het is belangrijk dat je in de kraamtijd goed geholpen wordt met voeden. Dit doet de kraamverzorgende samen met ons.

Borstvoeding geven en vaders

Stomverbaasde gezichten als we vertellen dat vaders, vooral 's avonds, beter knuffelen dan borstvoedende moeders. Vaders hebben een leuke bromstem en een geruststellende hartslag, ze zijn lekker warm en vooral: ze ruiken niet zo verleidelijk naar eten. Voor veel ouders lijkt het een nadeel dat papa geen flesje kan geven maar vaders zijn met name in de avond van onschatbare waarde. Om één of andere onbegrijpelijke reden willen baby's vaker eten in de avonduren. In plaats van om de 2 á 4 uur, komen ze ineens elk uur.

 

Tussendoor liggen ze bepaald niet rustig in hun wiegje. Wat overdag normaal is, wordt ergens tussen 18 uur en middernacht blijkbaar onmogelijk. Het is duidelijk dat de baby iets wil 's avonds maar is dat wel honger?? Betekent 's avonds iets lekkers willen dat je niet genoeg gegeten hebt? Nou, nee. Baby's zijn net mensen. Na een uitgebreid avondmaal gaan ze bij de tv nog vrolijk door met eten en drinken. Hebben deze mensen dan honger? Baby's willen 's avonds 'iets'. En mama's legere borsten geven lekkere vette melk. Na een paar van die kleine maaltijden zit de buik vol genoeg om een paar uur tevreden te slapen.

 

Daarnaast willen ze iets anders: erbij zijn. Weten dat er iemand is. En dat kunnen vaders prima. Huid-op-huid onder een dekentje op de bank. Als ouders de typische avond onrust zo kunnen interpreteren, krijgen vrouwen misschien niet zo snel het idee dat ze te weinig melk hebben. Grijpen ze minder snel naar kunstvoeding 'voor de zekerheid'. Voelen vaders zich prettig nuttig. En krijgen baby's zowel de voedingen als het lichaamscontact waar ze behoefte aan hebben.

Borstvoedingscoach

 

De verloskundige begeleidt jullie, samen met de kraamverzorgende bij het geven van borstvoeding. Wij hebben veel kennis omtrent een gezonde moeder met haar gezonde baby en weten alles tot ongeveer 14 dagen na de bevalling. Catja Verbunt is opgeleid tot borstvoedingscoach en is werkzaam bij MoriaenKraamzorg. Catja geeft voorlichting aan ouders en ondersteund ons team kraamverzorgenden. Zij geeft passende begeleiding thuis binnen je kraamzorguren. Wanneer zij ziet dat je meer hulp nodig hebt dan kan zij, in overleg met jou een verwijzing naar een Lactatiekundige regelen. 

 

bottom of page