top of page
website moriaen onderzoek (2).jpg

controles

zwanger.png

zwangerschapscontroles

De prenatale zorg (zorg vóór de geboorte) is erop gericht om een zo gezond mogelijk kind ter wereld te laten komen. Jouw gezondheidstoestand is daarbij erg belangrijk. Dat is de reden dat je regelmatig op zwangerschapscontrole komt.

Het eerste bezoek aan onze verloskundigenpraktijk

Tijdens het eerste bezoek aan onze verloskundigenpraktijk stellen we je een heleboel vragen. Dit is om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van je gezondheid. Daarnaast geven we informatie over alles wat je moet regelen in de zwangerschap. Het eerste bezoek aan de praktijk is met name informatief. We kijken naar aanleiding van je menstruatiecyclus wanneer de uitgerekende datum is en we vragen je over jou ziektegeschiedenis, die van je partner en familie. Ook kijken we naar de uitslagen van het bloedonderzoek en bespreken de uitslag van je eerste echo.

Berekenen van de uitgerekende datum (à terme datum)

 

Wanneer je een regelmatige menstruatiecyclus had (rond de 28 dagen): dan tellen wij bij de eerste dag van je laatste menstruatie 284 dagen op. Bij een onregelmatige cyclus is de geboortedatum minder nauwkeurig uit te rekenen. De uitgerekende datum wordt altijd met behulp van echografie gecontroleerd. Dit wordt een termijnecho genoemd. Deze wordt tussen de 10 en 12 zwangerschapsweken afgesproken.

 

Uitgerekende datum

 

Maar 5% van de verwachte kinderen komt inderdaad op de uitgerekende datum; 80% van de bevallingen vindt plaats in de periode van drie weken voor tot twee na de uitgerekende datum.

 

Vervolg onderzoek

Vervolgonderzoeken zijn bedoeld om het normale verloop van je zwangerschap te bewaken. We zullen ingaan op je vragen en informatie geven over de zwangerschap. We controleren je gewicht, bloeddruk en de groei van de baby. Iedere controle wordt er naar het hartje van je baby geluisterd.

De groei van de baarmoeder

 

Als je voor het eerst zwanger bent, dan zie je de eerste 12 weken nog niet zoveel aan je buik. De baarmoeder groeit dan nog in het bekken. Na de 12e zwangerschapsweek kun je het bovenste deel van de baarmoeder vlak boven het schaambeen voelen.

 

Bij elke zwangerschapscontrole wordt de groei van de baarmoeder bekeken. De buitenkant van de baarmoeder wordt met de handen afgetast en opgemeten met een centimeter. Zo controleren wij of het kind voldoende groeit. In de laatste maanden bepalen we hoe je baby in je baarmoeder ligt en of het hoofdje al is ingedaald.

Kinderlijke harttonen

 

Tussen de 12 en 13 weken zwangerschap kunnen we over het algemeen het hartje van de baby voor het eerst horen. Toch komt het nogal eens voor dat we het hartje niet horen en moet je een week later terugkomen. Oorzaken hiervan kunnen zijn:

 

  • De baarmoeder ligt naar achteren gekanteld.

  • Er zijn teveel bijgeluiden zoals je eigen hartslag of darmgeruis.

  • Je bent toch wat minder ver zwanger dan wij denken.

  • Er is sprake van een miskraam.

 

Iedere daaropvolgende controle willen we het hartje van de baby altijd even horen!

 

Vind je het prettig om tussen de zwangerschapscontroles door een keer extra naar het hartje te komen luisteren dan kan dat. Iedere vrijdagmiddag van 16.15 - 16.45 uur. 

De bloeddruk

 

Bij elke controle word je bloeddruk gemeten. De bloeddruk wordt weergegeven in een bovendruk en een onderdruk (bijvoorbeeld 120/70). Vooral de onderdruk is van belang. Tegen het einde van de zwangerschap kan deze wat hoger worden. Een bloeddruk is persoonlijk: wat voor de ene zwangere een te hoge bloeddruk is, is voor een ander acceptabel. Een lage bloeddruk kan tijdens de zwangerschap geen kwaad, maar geeft soms wel klachten, zoals bijvoorbeeld duizeligheid. Een hoge bloeddruk maakt vaak extra zorg voor moeder en kind noodzakelijk.

Het gewicht

 

In onze praktijk mag je bij elk bezoek op de weegschaal. Tegenwoordig twijfelen velen bij een normaal verlopende zwangerschap over het nut van gewichtscontrole. Wij wegen wel in de praktijk. Zo kun je zelf in de gaten houden hoeveel je aankomt.

Het bewegen van de baby

Wanneer je voor het eerst zwanger bent, zul je de baby tussen de 17 en 20 weken zwangerschap voor het eerst voelen bewegen. Soms wat eerder en als de placenta aan de voorwand van de baarmoeder ligt, wat later. Bij volgende zwangerschappen kan het ook eerder zijn, omdat je het bewegen van de baby dan herkent. In het begin voel je de baby nog niet iedere dag.

 

Verderop in de zwangerschap moet je de baby iedere dag voelen. Eens een dagje wat minder bewegen heeft vaak te maken met dat je zelf drukker bent geweest. Ook kan het zijn dat de baby anders is gaan liggen. Aan het einde van de zwangerschap kan de manier van bewegen ook wat anders worden dan dat je gewend bent. De baby krijgt immers minder plek. Het schoppen verandert in langs de buikwand schuiven.

Tips voor meer voelen van leven:

 

  • Iedere dag op vier vaste tijdstippen tien minuten bewust met je kindje bezig zijn.

  • Een warm bad nemen.

  • Rustig op je rechter zij op bed gaan liggen.

 

Ben je ongerust over het voelen van leven dan moet je altijd bellen!

bottom of page