Een bevalling en de verwerking ervan zijn iets heel persoonlijks. Dat je begrijpt waarom je bevalling is gegaan zoals gegaan en dat jij ook begrepen wordt wanneer je er zo verdrietig over bent is heel belangrijk. Niet alleen voor jou, maar ook voor je baby, je relatie met je partner en de eventueel volgende kinderen die mogen komen.
bel gerust
Er zijn een heleboel manieren om je te helpen de emotionele lading van je bevallingservaring te ordenen en te verminderen. Daar kan ik je goed mee helpen. Lees hier alles over op de website van moriaencoaching
Somber in de zwangerschap
Wanneer je je niet blij voelt, je niet kunt genieten en veel moet huilen in de zwangerschap dan heb je hulp nodig. Je kunt je sombere gedachten met ons bespreekbaar maken tijdens het spreekuur. Je af en toe niet blij voelen in de zwangerschap is heel normaal. Er zijn immers veel veranderingen in je lijf en leven. Die hoef je niet altijd als leuk te ervaren. Dit zijn hele normale gevoelens die ook weer over gaan. Blijven je sombere gedachten en ga je steeds minder emotie voelen dan heb je hulp nodig.
Lees hierover op de website van moriaencoaching
Somber na de bevalling
Je hebt opeens een kleintje in handen dat afhankelijk van jullie is. Misschien dacht je hierop voorbereid te zijn, maar na de geboorte besef je het pas echt. Het is belangrijk om je te realiseren, dat een hoop blijvend veranderd is met de komst van een baby. Naast moeheid kun je ook vergeetachtig worden, last hebben van concentratieverlies, geen behoefte hebben aan seks of prikkelbaar zijn. Doorgaans worden deze gevoelens vanzelf weer minder.
Wat kun je zelf doen aan je psychisch herstel.
Wanneer je lekker in je vel zit kun je de herinneringen aan je bevalling prima aan en kun je ze in eigen tempo verwerken.
Hieronder een aantal tips.
-
Iedere dag minimaal 30 minuten niet al te intensief bewegen. Goed doorstappen. Je bevallingservaring al wandelend nog eens met je partner of vriendin bespreken werkt goed. Zorg dat je je bevallingservaring in de juiste volgorde verteld. Vanaf het moment dat je weeën kreeg tot het moment dat alles achter de rug was.
-
Informatie verzamelen, zodat je een compleet beeld hebt van wat er is gebeurd en kunt begrijpen waarom dingen gegaan zijn zoals ze gegaan zijn. Wellicht heb je daar een afspraak met je verloskundige of in het ziekenhuis voor nodig. Maak die dan!
-
Huilen, veel huilen. Tranen verwerken. Tranen is liefde.
-
Schrijven, naar muziek luisteren, creatief bezig zijn en met je baby naar buiten.
-
Zorg voor voldoende sociale contacten. Wanneer je je verdrietig voelt over je bevalling heb je de neiging om je terug te trekken en sociale contacten te vermijden, omdat je er – onterecht – vanuit gaat dat vrienden niet zitten te wachten op jouw tranen. Wanneer je zelf omgaat met gelukkige mensen word je zelf ook gelukkiger.
-
Veel slapen en gezond eten. Maak samen een schema wanneer de baby veel huilt en laat je helpen door mensen in je omgeving die je fijn vindt.
Breng jullie baby af en toe naar een oppas en ga wat leuks doen samen. Tijd voor jezelf is ook belangrijk voor herstel.
Verlies van verwachting
Wanneer je je niet blij voelt, je niet kunt genieten en veel moet huilen dan heb je hulp nodig. Je kunt ook je bevalling als veel te heftig of zelfs traumatisch hebben ervaren. Wanneer je weinig voelt voor je baby, je bang bent voor dingen waar je anders nooit bang voor was of je somber of zelfs helemaal niets voelt. Ook dan heb je hulp nodig.
Het kan ook zijn dat je baby maar blijft huilen, ontroostbaar is. Dat het lijkt alsof jullie elkaar zijn kwijtgeraakt tijdens de bevalling.
Hoe eerder je komt, hoe beter. Het is zo naar om je rot te voelen in een periode waar je blij zou willen zijn en van je baby wil genieten. Lees hierover op de website van moriaencoaching