top of page
Merlijn-groot.jpg

coaching

Een coach neemt je mee van het punt dat je ergens mee worstelt naar het punt dat je weer verder kan.

coaching en extra begeleiding

 

Coaching is een laagdrempelige vorm van hulpverlening waarbij door middel van gespreksvoering bepaalde aspecten in je leven waar je (soms terugkerend) tegenaan loopt hanteerbaar worden.

Een coachgesprek is een vertrouwelijk gesprek, in een rustige en ontspannen sfeer. Er is alle ruimte en tijd voor jou en alles wat je bezighoudt. Ik stel vragen en dat helpt je om meer inzicht te verkrijgen in je eigen gedachten en patronen.

 

De gesprekken zijn gericht op het vergroten van je zelfvertrouwen. 

We praten vooral in het hier en nu, over wat jou NU bezig houdt.

Soms een uitstapje over je verleden, maar dat hoeft vaak niet. Je leeft immers nu!

Wil je meteen meer lezen ga dan naar de website van moriaencoaching.

Coaching in de zwangerschap

 

Sommige vrouwen hebben genoeg aan de informatie die de verloskundige hen biedt. In Verloskundigenpraktijk de Moriaen krijgt een zwangere tijdens elk consult de gelegenheid tot het stellen van vragen. Tijdens deze gesprekken komen de wederzijdse wensen en verwachtingen aan de orde. Het kan goed zijn dat dit niet genoeg voor je is. Het gaat je niet lekker tijdens de zwangerschap of je ziet op tegen de bevalling. Wellicht door een negatieve bevallingservaring. 

Coachvragen

Een coachvraag is een vraag of een probleem waar je in je zwangerschap, de tijd na de bevalling of tijdens het moederschap last van hebt. Je zou kunnen zeggen, iets wat niet werkt in jou leven.

Enkele voorbeelden:

  • "Ik voel weinig of geen verbinding met mijn baby."

  • "Ik ben bang voor de bevalling, ik zou wel een keizersnede willen, maar eigenlijk vind ik dat ook geen oplossing".

  • "Ik ben een controlfreak en ik merk dat ik in de zwangerschap geen controle meer heb."

  • "Ik heb een nare bevalling gehad en nu ik weer zwanger ben komt alles weer terug."

  • "Ik ben bang voor naalden."

  • "Ik slaap slecht, ik lig alleen maar te piekeren."

  • "Ik durf op mijn werk niet goed mijn grenzen aan te geven, hoe kan ik dit verbeteren?"

  • "Ik heb te maken gehad met verlies of sterfte en heb daar hulp bij nodig."

  • "Ik heb een miskraam gehad en ik moet maar steeds aan die zwangerschap denken."

  • "Ik ben zwanger en voel me somber terwijl ik dat nooit eerder ben geweest."

  • "Ik wil graag zwanger worden, maar durf niet uit angst om weer te moeten bevallen."

 

Angst is een slechte raadgever. Angst zorgt voor adrenalineproductie, adrenaline helpt je lichaam om te vechten, te vluchten, of te bevriezen. Fight-Flight-Freeze. Uitstekend bij reëel gevaar. Jammer als je moet gaan baren. Adrenaline is een stofje dat je nu net niet kunt gebruiken tijdens de bevalling! Het remt de productie van hormonen die de weeën op gang brengen, zoals oxytocine. 

Het goede nieuws is, dat je daar zelf iets kunt doen. Als je bovenstaande angsten of zorgen over de bevalling herkent, bespreek ze dan met je verloskundige. Je kunt ervoor kiezen om extra gesprekken te voeren met Merlijn de Boer, verloskundige en gediplomeerd coach. Merlijn heeft ruime ervaring, zowel als verloskundige als coach. Ze helpt je om inzicht te verkrijgen in je eigen emoties. Je werkt aan je zelfvertrouwen en aan je geloof in eigen kunnen. Je leert om keuzes te maken waar je je goed bij voelt. Je leert los te laten en te vertrouwen, maar daarbij je eigen grenzen te respecteren.

 

Omdat Merlijn ook verloskundige is, kan ze al je medische vragen over bevallen beantwoorden. Een gesprek met uitleg over de bevalling, eventueel samen met je partner kan heel prettig zijn.

Coaching na de bevalling

Wanneer je je niet blij voelt, je niet kunt genieten en veel moet huilen dan heb je hulp nodig. Je kunt ook je bevalling als veel te heftig of zelfs traumatisch hebben ervaren. Het kan zijn dat je weinig voelt voor je baby, je bang bent voor dingen waar je anders nooit bang voor was of je somber of zelfs helemaal niets voelt. Ook dan heb je hulp nodig.

 

Na een bevalling blijven sommige baby's maar huilen, zijn ontroostbaar.  Het lijkt alsof jullie elkaar zijn kwijtgeraakt tijdens de bevalling en baby's huilen omdat ze weer verbinding met je willen.

 

Hoe eerder je komt, hoe beter. Het is zo naar om je rot te voelen in een periode waar je blij zou willen zijn en van je baby wil genieten. Lees hierover op de website van moriaencoaching

bottom of page