top of page
pasgeboren1.jpg

beladvies

De bevalling is van allerlei factoren afhankelijk, je lijf doet wat er te doen staat en je lijf en baby weten hoe het moet.

Weeën met regelmaat

 

Weeën zorgen voor ontsluiting van de baarmoedermond. In het begin zijn de weeën onregelmatig en nog niet zo sterk. Naarmate de ontsluitingsperiode vordert zullen de weeën vaker en regelmatiger komen, worden ze krachtiger en houden ze langer aan. Veel vrouwen vinden het prettig om in dit stadium de weeën in bad of onder de warme douche op te vangen. Schrik niet als de weeën na een tijdje niet doorzetten, maar juist weer afzwakken of helemaal ophouden. Dit is jammer, maar wel normaal. De weeën zullen dan op een later tijdstip weer opnieuw beginnen. Als de weeën 1 uur lang regelmatig komen (elke 3-4 minuten), krachtig zijn en ongeveer 1 minuut aanhouden, kan je ons bellen. Je moet ons bellen als de weeën elke 2-3 minuten komen. Ben je al een keer bevallen, bel dan als de weeën om de 5 minuten komen. Vooral het laatste deel van een tweede bevalling kan snel gaan. 

 

Bloedverlies


Een paar druppels of sliertjes bloed tijdens de ontsluitingsperiode is normaal en niet gevaarlijk. Indien je echter veel helderrood bloedverlies hebt, waarbij het bloed blijft sijpelen, moet je ons meteen bellen. Aan het eind van de zwangerschap is je lichaam aan het voorbereiden op de bevalling, waardoor je wat bloederig slijm kunt verliezen. Dit is normaal.

 

Breken van vliezen

 

Is de kleur van het vruchtwater groen/bruin of is het hoofdje niet ingedaald (ga liggen), bel ons dan direct. Bij helder vruchtwater en een ingedaald hoofd bel je ons overdag.

 

Ongerust

 

Maak je je ergens zorgen over of is er iets dat je niet vertrouwt, ongeacht wat het is, bel ons dan direct.  bereikbaarheid

bottom of page